Brokolicová pizza


Jedna zo zaujímavých náhrad klasickej pizze, ktorá chutí fakt prekvapivo dobre. Základom cesta je brokolica a tajnou prísadou je psyllium husk, ktorý všetko drží pokope.

Porcia Príprava Náročnosť
2 pizze 40 min lvl POHODA
Brokolicová pizza

Postup

Najprv som si brokolicu rozdelenú na hlávky trochu obvarila v pare, aby zmäkla. Potom som ju pomixovala nahladko spolu s cibuľou a cesnakom. K tejto zmesi som napokon pridala 3 vajcia, korenie, soľ a 2 polievkové lyžice psyllia. Pre neznalcov tejto ingrediencie – ide o „Skorocel indický“, ktorý je zdrojom rozpustných vláknin a pri nasiaknutí tekutinou zväčší svoju hmotnosť niekoľkonásobne – stane sa z neho niečo ako želatina, lepivá hmota. Originál sa používa ako výživový doplnok pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením, funguje ako zberač toxínov a iného bordelu z čriev, aby sa tam dlho nezdržiavali. Takže psyllium mi z cesta urobilo peknú hmotu, ktorá po upečení dobre drží – a dá sa preto jesť ako normálna pizza. Cesto som preto nechala odpočívať asi 10 minút, aby zhustlo a spojilo sa. Z jednej dávky mi vyšli 2 pizze (pečiem v okrúhlej tortovej forme). Polovicu cesta som teda dala upiecť pri 200°C na asi 15 minút samostatne, potom som ju potrela paradajkovou zmesou (drvené/pasírované paradajky, bylinky, chilli, soľ), pridala som šunku, natenko nakrájané čerstvé paradajky a kozí syr a toto som ešte nechala pár minút dopiecť. Pizza krásne drží pokope, je tenučká, chutná, a hlavne bez „pizza efektu“ :)

Suroviny

  • 1 brokolica
  • 1 cibuľa
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice psyllium husk
  • morská soľ
  • čerstvo namleté korenie

na vrch

  • drvené/pasírované paradajky
  • bylinky (oregano, bazalka)
  • morská soľ
  • chilli
  • kvalitná šunka/slaninka
  • čerstvé paradajky
  • kozí syr (alebo podľa chuti)