Orieškovo-kakaovo-jahodový koláč


Jeden z prvých koláčových výtvorov, ktoré som skúšala po zmene stravovania. Kombinácia orechov, jahôd a kakaa pripomína müsli a je výborný k čaju/káve či s jogurtom/kefírom.

Porcia Príprava Náročnosť
6 porcií 10+25 min lvl LAMA
Orieškovo-kakaovo-jahodový koláč

Postup

Rúru som si predhriala na 180°C. V miske som si najskôr zmiešala suché suroviny (pomleté mandle a kokosovú múku, sódu bikarbónu, kakao, stéviu, štipku soli a podrvené oriešky), v druhej miske mokré (vajíčka, rozpustený kokosový olej a rozpustené maslo). Nakoniec som všetky poriadne vymiešala spolu, kým nevznikla konzistencia hustého cesta. V prípade príliš hustej hmoty je možné doriediť kokosovým mliekom alebo len kúskom vody. Potom som asi 2/3 cesta vyliala do úzkej formy na pečenie, ktorú som vystlala papierom na pečenie. Na to som poukladala vrstvu nakrájaných jahôd a zvyšné cesto som poroztierala navrch a posypala podrvenými orieškami. Na 180°C som ho piekla asi 15 minút a potom ešte 10 minút pri teplote zníženej na 150-160°C. Po vybratí ho treba nechať trochu vychladnúť, ľahšie sa s ním manipuluje.

Suroviny

  • 1 hrnček pomletých mandlí
  • 1 hrnček kokosovej múky
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 3 polievkové lyžice kvalitného kakaa
  • 3 polievkové lyžice kokosového oleja
  • trochu kvalitného masla
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • 200g jahôd
  • podrvené oriešky (mandle, lieskovce, vlašské – dokopy asi hrnček)
  • stévia/med na dosladenie