Pečený pstruh so špargľou


Kombinácia dvoch genialít – pečený pstruh a špargľa (aneb česky sympatický názov chřest). Upiecť dobre pstruha je fakt jednoduché a chutné a špargľa je proste nenahraditeľne vynikajúca jarná zeleninka, ktorej sa nejdem dojesť aj cez jej hlavnú sezónu. Proste zdravo a mega chutne to niekedy ide bez najmenších problémov.

Porcia Príprava Náročnosť
1 porcia 25 min lvl LAMA
Pečený pstruh so špargľou

Postup

Ako prvé som si pstruha poriadne umyla, osušila kuchynskými utierkami zvnútra i zvonku a takisto z oboch strán aj poriadne posolila. Dovnútra som potom vtrela zmes byliniek, popučeného cesnaku a olivového oleja, vložila som plátky citrónu a zmesou som trochu potrela aj vonkajšok. Ešte pred vložením do rúry som pstruha trochu pokvapkala citrónovou šťavou a pridala maslo, potom som ho dala do predhriatej rúry na 200°C. Asi 15 minút mu úplne stačí (keď je hotový, mäsko sa pekne oddeľuje). Zatiaľ, čo sa pstruh piekol, som si pripravila špargľu. Pri zelenej stačí očistiť hrubé konce, trochu poobkrajovať a dať variť do osolenej vriacej vody na 7 minút. Ak je špargľa biela, treba ju poriadne očistiť celú aj s hlavičkami. Špargľa by sa správne mala variť v hlbokom hrnci „na stojáka“ – tak, aby sa hlavičky vlastne iba parili. Keď bola takto uvarená, ešte som ju trochu opiekla na kúsku masla na panvici a hotofka.

Suroviny

  • 1 čerstvý vypitvaný pstruh
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • bylinky (tymián, oregano, bazalka)
  • 1 bio citrón (normálne sú dosť striekané humusmi)
  • kvalitné maslo
  • špargľa (asi 8 ks)
  • morská soľ