Bezlepková jablkovo-škoricová štrúdľa


Bezlepková verzia obľúbeného koláča v jablkovej verzii so škoricou. Pohánková múka navyše dodá príjemnú orieškovú chuť a vytvorí o niečo menej štandardnú konzistenciu cesta. Stojí za to ju vyskúšať!

Porcia Príprava Náročnosť
12 kúskov 40 min lvl POHODA
Bezlepková jablkovo-škoricová štrúdľa

Suroviny

  • 2 šálky pohánkovej múky
  • 1 vajce
  • 1 lyžica rozpusteného masla
  • 1/2 šálky kokosového mlieka
  • 3 jablká
  • 1 lyžica škorice
  • 1 lyžica práškovej stévie
  • vajíčko na potretie

Postup

Začiatočná a aj najťažšia časť je vytvorenie cesta. Pohánková múka sa správa o niečo horšie ako klasická, ťažšie sa s ňou manipuluje a má väčšiu tendenciu sa trhať, takže treba mať pevné nervy :) Zmiešala som si teda múku, vajce, maslo, kokosové mlieko a miešala poriadne, až kým som nedostala konzistenciu cesta. Tam cesta nekončí, treba to všetko šupnúť na pomúčenú dosku a ešte sa s tým pár minút hrajkať, v prípade potreby doplniť múku, ak je cesto veľmi lepivé. Keď už sa mi konzistencia páčila, vyvaľkala som cesto do takej hrúbky, aby sa netrhalo, no aby bolo čo najtenšie, čo znamená, že trochu hrubšie ako klasické. Na takto vyvaľkané cesto som si nastrúhala 3 fajné domáce jabĺčka a pekne ich posypala škoricou a stéviou. Konce som zahla, aby sa obsah nevysypal a všetko som opatrne zrolovala do tvaru štrúdle. Tú som presunula na plech (na papier na pečenie), vrch som potrela vajíčkom a dala do vyhriatej rúry piecť na 170°C na asi 25 minút. Úprimne, veľa som z nej nemala, mám totiž doma štrúdľožrúča, takže asi bola dobrá :)