Zapečená cuketa s paradajkami a ovčím syrom


Za nejaký čas som sa naučila, že cuketa ponúka nevídané možnosti prípravy na milión spôsobov, pričom zakaždým môže chutiť inak a mať inú konzistenciu. Jeden z mojich obľúbených spôsobov je práve jej zapekanie, v tomto recepte na bezmäsitú nôtu.

Porcia Príprava Náročnosť
1 porcia 20+30 min lvl LAMA
Zapečená cuketa s paradajkami a ovčím syrom

Postup

Cuketu som si najskôr umyla, prekrojila ju pozdĺžne napoly a vydlabala dužinu. Následne som ju posolila a pokvapkala olivovým olejom. Na panvici som si zatiaľ opražila na olivovom oleji nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak a na nich opražila vydlabané zvyšky cukety s trochou pasírovaných paradajok, korením, soľou, chilli a bylinkami. Túto zmes som následne nechala trošku vychladnúť a zmiešala ju s 1 vajíčkom. Všetko som vliala rovnomerne do oboch polovíc cukety a dala piecť na asi 15-20 minút, potom ešte na 5 minút s tenučkými krúžkami čerstvej paradajky a napokon som všetko nechala dôjsť ešte na asi 5 minút s ovčím syrom, aby sa pekne stihol roztiecť.

Suroviny

  • 1 väčšia cuketa
  • 1/2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • bylinky (oregano, bazalka)
  • 1 vajce
  • pár lyžíc pasírovaných paradajok (dbať na kvalitu!)
  • chilli (podľa chuti)
  • morská soľ
  • olivový olej
  • 1 čerstvá paradajka
  • ovčí syr (prípadne iný)