Zeleninový boršč


Polievky sú krásnym štartérom dobrého jedla, niekedy dokonca aj sýtym hlavným chodom. Pri boršči to tak u mňa často je, najmä keď ho robím s mäskom. Ponúkam však recept na čisto zeleninový boršč, nakoľko je jednoduchší, a hlavne rýchlejší.

Porcia Príprava Náročnosť
6 porcií 10+30 min lvl LAMA
Zeleninový boršč

Suroviny

  • 2 cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 5 menších až stredne veľkých kusov červenej repy
  • 2 menšie mrkvy alebo 1 veľká
  • kyslá kapusta (tak za dve hrsti :) )
  • morská soľ
  • čerstvo namleté korenie
  • biely jogurt/smotana/kefír na vrch

Postup

Základ boršču je určite červená repa. Je taká všeobecná vedomosť, že je zdravá, čistí a blabla. Podľa mňa je skvelá, ale treba dávať pozor na to, že má v sebe dosť cukru, takže nepreháňať s tým čistením :) No a čo do boršču ďalej? Ono je v podstate dosť jedno, čo doň ide, lebo „Originálny boršč, ako originálna kapustnica, neexistuje.“, ako nám raz riekol jeden Rus. Je rozdiel, keď si ho robili chudobní či bohatí, aké boli aktuálne zásoby a podobne. No a teda tento konkrétny recept je veľmi jednoduchý: najskôr som si nakrájala nadrobno cibuľku, cesnak na tenučké kolieska, očistila som červenú repu a nakrájala ju na menšie kocky. Tiež som si očistila mrkvu a nakrájala ju na tenké kolieska. Na olivovom oleji som si domäkka opiekla cibuľku a cesnak, potom som pridala zvyšnú zeleninu, nechala trošku opiecť a následne som všetko zaliala teplou vodou. Keď bola repa viac-menej mäkká, pridala som ešte kyslú kapustu, aby sa stihla uvariť tiež. Ku koncu, keď bolo všetko hotové, som ešte pridala trochu korenia a posolila. Niekto pridáva aj kúsok pretlaku či pasírovaných paradajok, podľa mňa netreba. Podávať odporúčam s jogurtom/smotanou/kefírom. приятного аппетита!