Bezlepkové kačacie hody


Pečená kačka (a hus) je jedno z jedál, na ktoré nedám dopustiť. Šťavnaté mäsko, chrumkavá kožička a tá vôňa… Pustila som sa teda prvýkrát do jej pečenia a podarila sa unikátne! A namiesto klasických knedlíkov či obdobnej prílohy som vyčarovala bezlepkové veľmi veľmi chutné lokše s trochu zdravšou dusenou kapustou.

Porcia Príprava Náročnosť
5-6 porcií >3 hod lvl POHODA
Bezlepkové kačacie hody

Suroviny

na kačku:

  • 1 celá kačka bez vnútorností
  • morská soľ
  • mletá rasca
  • majorán
  • 1 domáce jabĺčko

na lokše:

  • zemiaky
  • pohánková múka
  • morská soľ
  • kvalitná masť na potretie (stačí aj výpek z kačky)

na kapustu:

  • 1/2 hlávky kapusty (červená/biela)
  • 1/2 domáceho jabĺčka
  • 1 cibuľa
  • kvalitná masť
  • jablčný ocot
  • stévia/iné sladidlo (možno vynechať)
  • morská soľ

Postup

Ako prvé som začala s kačkou. Tú som si poriadne umyla, vysušila, dôkladne posolila a pokorenila (mletá rasca + majorán). Išlo o kačičku mladú, takže nebola obrovská. Jabĺčko som si rozkrojila napoly, dala preč kôstky a takto očistenú polovicu som vložila dnu do kačky. Druhú polovicu som nakrájala na tenké pásiky a poukladala na spodok pekáča. Pekáč je inak dosť dôležitá časť, musí byť poriadne hlboký. Vložila som doň teda na jabĺčka kačku, podliala ešte trochou vody (asi 1cm, netreba veľa, kačka sa pekne spotí), prikryla a dala do rúry predhriatej na cca 170°C. Takto som ju piekla hodinu, potom som ju otočila na chrbát a piekla ďalšiu polhodinu. Následne som kačičku odkryla, prevrátila a piekla asi polhoďku – občas treba podliať výpekom, aby sa nepripiekla. Opäť otočiť na polhoďku, podlievať. Ako posledné som ju dala späť do začiatočnej polohy, trochu stiahla teplotu rúry a nechala dopiecť, aby bola kožtička pekne chrumkavá. Samozrejme, stále som ju podlievala.
Medzitým prišli na rad lokše. Na tie je fajn mať už dopredu uvarené zemiačiky v šupke, aby stihli vychladnúť. Zemiačiky som teda ošúpala, nastrúhala a pridala k nim pohánkovú múku, asi v pomere 2:1 (zemiaky:múka). Konzistenciu si treba odsledovať podľa správania sa cesta. Ešte som k cestu pridala soľ (opäť odsledovať podľa množstva cesta) a dala som sa do babrania sa. Klasika, pekne si pomúčiť dosku, poriadne cesto miesiť a pridávať múku, keď sa príliš lepí. Potom som si z cesta brala po troche, vytvarovala pevnú malú guličku a tú som rozvaľkala na najtenšie, ako to išlo. Takéto hotové placky som už len opiekla nasucho na panvici (treba samozrejme použiť takú, ktorá má solídny nelepivý povrch) a zakaždým hotovú potrela trochou masti.
A teraz ku kapuste. Ja som si moju nasekala jemne v mixéri, lebo to je rýchlejšie a jednoduchšie, ale kto preferuje, nech si strúha. Zároveň som do nej nastrúhala ešte 1/2 jabĺčka. Na kvalitnej bravčovej masti som si opiekla nadrobno nakrájanú cibuľku a keď bola pekne mäkká, pridala som kapustu, trošku opiekla, podliala vodou a dala dusiť. S vodou to netreba preháňať, kapustu dodatočne nijako nezahusťujem, takže voda by sa na konci mala komplet vypariť, ale zároveň treba dávať pozor, aby sa nepripiekla. Ku koncu som ju ešte dochutila trochou jablčného octu, namiesto cukru som pridala stéviu a samozrejme poriadne dosolila.
Ku kačičke pasuje fajné červené vínko či poriadne pivisko a všetko treba povinne pekne poliať geniálnym výpekom. Doma sme sa po takomto fajnučkom obede oblizovali a obávané lokše sa stali majstrom alternatívnych príloh!