Zapečená brokolica s karfiolom


Občas je dobré dopriať si sýte a zdravé zeleninové jedlo ako hlavný chod. No a ako najlepšie chutí zelenina? Predsa zapečená! Jednoduchý a vďačný receptík na zapečenú brokolicu s karfiolom.

Porcia Príprava Náročnosť
2 porcie 10+20 min lvl POHODA
Zapečená brokolica s karfiolom

Suroviny

  • 1 brokolica
  • 1 menší karfiol (1/2 veľkého)
  • 6 vajec
  • asi 100g masla
  • bylinky (podľa chuti)
  • morská soľ
  • čerstvo namleté korenie

Postup

Najskôr som si pripravila karfiol s brokolicou. Pokrájala som ich na pomerne malé kúsky a dala obvariť do vriacej posolenej vody na nejakých 5 minútiek. Keď vychladli, zmiešala som ich so žĺtkami z vajíčok (schválne s vychladnutými, aby sa žĺtka nepozrážali) a s rozpusteným maslom (tiež dať pozor, aby nebolo príliš horúce). Pridala som ešte soľ a korenie s bylinkami. Bielka som vyšľahala osobitne do snehu a následne jemne zamiešala medzi zvyšok – zmes je tak nadýchanejšia. Formu na pečenie (viď. obrázok) som vymazala maslom a zmes do nej vliala. Dala som ju piecť do predhriatej rúry na približne 180°C, asi na 20 minút. Že je zeleninka hotová vidno dobre aj voľným okom, čas je len odhad. Po dopečení odporúčam nechať chvíľu odstáť a vychladnúť, lepšie sa s tým manipuluje. Eventuálny tuning by bol nejaký syr navrch (prípadne šunka/slaninka) a ešte na chvíľu zapiecť. Dajte si!