Poctivý domáci vývar


Na kvalitný mäsový vývar nedám dopustiť, či už je hovädzí, slepačí či akýkoľvek iný. Varím ho každý týždeň, možno ho jesť samostatne či použiť ako základ na iné polievky, omáčky. Zároveň obsahuje kopec živín, vitamínov a pri príprave z kvalitných kostí je skvelou alternatívou kĺbových výživových doplnkov. Celkovo je vývar dobrým pomocníkom na posilnenie imunity či zlepšenie trávenia.

Porcia Príprava Náročnosť
6 porcií 10min+4hod lvl POHODA
Poctivý domáci vývar

Suroviny

  • cca 1/2kg mäsa na vývar (hovädzie, slepačie, rôzne kosti alebo iné zvieratá)
  • 1-2 cibule
  • 2-3 mrkvy
  • 1 kaleráb
  • 1/4 zeleru
  • 1-2 petržleny
  • celé čierne korenie
  • morská soľ

Postup

Na vývar sa snažím používať mäso, kosti a zeleninu v čo najvyššej kvalite, rada mám hovädzie rebrá, často využívam zvyšky – slepačie trupy aj s krídelkami, výborný a veľmi zdravý je vývar zo špikovej kosti. Celkovo, kosti, chrupavky, koža – to všetko uvoľňuje látky prospešné pre kĺby, kosti či vlasy alebo pokožku. Takže k postupu: mäso a kosti som si vložila do hrnca so studenou (!!) vodou a dala variť. Zatiaľ som si očistila a nakrájala zeleninku. Keď voda zovrela, stíšila som plameň, odobrala „šamotiny“ (proste tú penu a bordel, ktoré vyplávajú na povrch – aby bola polievka číra) a pridala nakrájanú zeleninu spolu s pár kusmi korenia. Toto všetko som varila na veľmi malom ohni (musí to naozaj len minimálne bublať) približne 4 hodiny a na konci dosolila podľa chuti. Ak je vývar na ďalšie použitie pre omáčky, nie je dobré ho takto dopredu soliť, pri redukovaní by boli omáčky presolené. V prípade, že si vývaru navaríte viac, je možné ho pomraziť alebo variť veľmi dlho a tým zredukovať na „bujón“ – želatinovú konzistenciu, ktorá sa dá mraziť ako menší objem. Pri konzumácii je super pridať petržlenovú vňať, nakrájanú zeleninku a mäsko a užívať si „nedeľnú“ atmosféru :)