Chilli con carne


Štipľavá bomba, ktorá zahreje, zasýti a vyčarí (štipľavý) úsmev na tvári. Recept, ktorý je jednoduchý na prípravu, pomerne rýchly a veľmi vďačný. Hriech neskúsiť!

Porcia Príprava Náročnosť
4 porcie 40 min lvl POHODA
Chilli con carne

Suroviny

  • 500g mletého mäsa (ideálne hovädzie, prípadne mix hovädzie+bravčové)
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 papriky (hrubostenné)
  • chilli (čerstvé, sušené, výťažky – podľa dostupnosti a chuti)
  • 2 dcl vývaru
  • 1 konzerva (300-400g) červenej fazule
  • 1 konzerva (asi 300g) sterilizovanej kukurice
  • pasírované/krájané lúpané/kľudne čerstvé olúpané paradajky
  • morská soľ
  • čerstvo namleté korenie
  • mletá paprika
  • bylinky (majorán, oregano)
  • 2 kocky kvalitnej horkej čokolády (70% a vyššie)
  • kvalitná bravčová masť/olivový olej

Postup

Najskôr som cibule nakrájala nadrobno a opražila ich na masti. Keď boli pekne do sklovita, pridala som na malé kocky nakrájané papriky a osmažila ich spolu s cibuľkou. Následne som pridala mleté mäsko, ktoré som si dopredu nakorenila a trochu nasolila a za stáleho miešania som ho opekala, kým komplet nezhnedlo a neoddeľovalo sa od seba. K takto opečenému mäsu som pridala vývar a nadrobno nakrájaný cesnak a nechala to všetko dusiť. Po pár minútach som pridala aj pasírované a krájané paradajky a chilli a opäť nechala dusiť, aby celá hmota dostatočne zhustla, výsledná konzistencia má byť hustá, no šťavnatá. Keď už bola konzistencia blízka očakávaniam, scedila som fazule a kukuricu a pridala ich do hrnca. Prisypala som aj bylinky a čokoládu a všetko ešte nechala tak 5-10 minút bublať, aby sa chute pekne prepojili. Ak treba, je možné dosoliť, no fazule a kukurica sú väčšinou v dosť slaných nálevoch. Chilli con carne sa zvykne podávať s ryžou, čomu ja osobne úplne nefandím, kľudne ho zjem samostatne – zeleniny je v ňom predsa dosť. Pre kožmejkerov alebo varičov vo veľkom je samozrejme možnosť použiť fazuľu aj kukuricu iného pôvodu ako z konzervy, čo by receptu síce ubralo na jednoduchosti a rýchlosti, ale určite pridalo v domáckosti a kvalite. Mimochodom, odporúčam skúsiť kotlíkovú verziu tohto receptu, postup je rovnaký, len chuť je omnoho lepšia :) A nezabudnúť poriadne vyštípať papuľky, je to zdravé!