Makový koláč s malinami


Chutný svieži koláč, ktorý vďaka agaru krásne drží pokope, nie je vôbec prehnane sladký a základ je z našej typickej plodiny, ktorá je takmer všade na svete zakázaná – z maku. Mak má pritom mnohé zdravotne pozitívne účinky, o ktoré sa zvyšok sveta proste pripravuje.

Porcia Príprava Náročnosť
8 porcií 2-3 hod lvl POHODA
Makový koláč s malinami

Suroviny

na cesto:

  • 100g masla
  • stévia (med)
  • morská soľ
  • 4 vajcia (rozdelené na žĺtky a bielky)
  • 150g maku

na vrchné vrstvy:

  • tvaroh (kvalitný plnotučný)
  • smotana (30 a viac percent)
  • agar (prípadne želatína)
  • čerstvé maliny (100-150g)
  • stévia (med)

Postup

Ako prvú vec som sa pustila do robenia cesta. Maslo (mäkké, ohriate na izbovú teplotu) som si spolu so stéviou a štipkou soli vyšľahala a za stáleho miešania doň postupne pridávala žĺtky. Následne som bielky vyšľahala dotuha a spolu s makom som ich jemne vmiešala do vyšľahaného masla. Takéto hotové cesto (prípadne dosladiť podľa chuti) som vyliala do vymazanej formy a dala piecť do rúry predhriatej na 180°C na približne polhoďku (cesto je hotové, keď je po zapichnutí a vytiahnutí špáratko čisté). Po dopečení základu som ho opatrne oddelila od formy a nechala vychladnúť. Formu (resp. jej bočnú časť) som po vychladnutí vrátila na koláč. Na vytvorenie ďalšej vrstvy som použila smotanu, ktorú som vyšľahala dotuha na šľahačku a zmiešala s tvarohom. Zároveň som si asi v 2 dcl vody rozpustila agar (podľa návodu, dá sa nahradiť želatínou) a trochu stévie (medu). Všetko som spolu zmiešala a vliala do formy ako druhú vrstvu. Koláč som vložila do chladničky a nechala stuhnúť (netreba úplne, stačí, aby sa na ňom udržala ďalšia vrstva). Na poslednú vrstvu som opäť nechala v asi 2 dcl vody rozpustiť agar, pridala sladilo (stévia/med) a tiež maliny, ktoré som takto postupne rozvarila na jemnú kašičku. Opäť som zmes vyliala do formy a dala stuhnúť. Celkovo je dobré nechať koláčik tuhnúť aspoň 2 hoďky, sami uvidíte, kedy všetko drží pokope. Zároveň je fajn všetky vrstvy ochutnávať a podľa chuti dosladiť, ja osobne presladené koláče nemusím, no proti gestu žiaden demikát. A samozrejme – nezabudnite si po konzumácii vyčistiť medzierky medzi zubami ;)