Kuracie špízy


Špízy či ražniči – vďačný recept, kde sa krásne prepoja chute všetkého, čo si na špajdle napicháte. Ja som išla po úplnej klasike!

Porcia Príprava Náročnosť
2 porcie 1 hod lvl LAMA
Kuracie špízy

Suroviny

  • cca 300g kuracích pŕs
  • kvalitná mäkká klobása
  • prerastaná kvalitná slaninka
  • 2 cibule

marináda na mäso:

  • olivový olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mletá červená paprika
  • sušené chilli
  • čerstvo namleté korenie – používam farebné
  • morská soľ
  • oregano

Postup

Aby boli špízy čo najchutnejšie, je fajn si mäsko pripraviť už niekoľko hodín dopredu a nechať marinovať. Ja som si teda nakrájala kuracie prsia na približne rovnaké kockoidné tvary (asi 3cm hrana) a vyrobila si marinádu. Na tú som zmiešala olivový olej (pár lyžičiek), nakrájaný cesnak, mletú červenú papriku, sušené chilli, korenie, soľ a oregano. Po niekoľkých hodinách marinovania v chladničke som mäsko vybrala a zatiaľ si na približne rovnako široké plátky nakrájala slaninku, klobásu a cibuľu na kolieska – aby po napichnutí samozrejme nevypadla. No a nasledovala fáza napichovania surovín striedavo na špajdľu do zblbnutia (a minutia zásob) v poradí – kuracie, slanina, cibuľa, klobása. Z praktického pevnostného hľadiska je fajn začať aj končiť mäskom. Takto urobené špízy som dala na plech vymazaný olivovým olejom, prikryla ich alobalom a piekla v predhriatej rúre na 180°C asi polhoďku. Následne som ich odkryla a nechala chvíľku dopiecť do chrumkava (hlavne slaninku ;) ). Podávala som so zeleninovým šalátom a spomienkami na detstvo!