Kuracie špízy
Špízy či ražniči – vďačný recept, kde sa krásne prepoja chute všetkého, čo si na špajdle napicháte. Ja som išla po úplnej klasike!
![]() |
![]() |
![]() |
2 porcie | 1 hod | lvl LAMA |

Suroviny
- cca 300g kuracích pŕs
- kvalitná mäkká klobása
- prerastaná kvalitná slaninka
- 2 cibule
marináda na mäso:
- olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku
- mletá červená paprika
- sušené chilli
- čerstvo namleté korenie – používam farebné
- morská soľ
- oregano
Postup
Aby boli špízy čo najchutnejšie, je fajn si mäsko pripraviť už niekoľko hodín dopredu a nechať marinovať. Ja som si teda nakrájala kuracie prsia na približne rovnaké kockoidné tvary (asi 3cm hrana) a vyrobila si marinádu. Na tú som zmiešala olivový olej (pár lyžičiek), nakrájaný cesnak, mletú červenú papriku, sušené chilli, korenie, soľ a oregano. Po niekoľkých hodinách marinovania v chladničke som mäsko vybrala a zatiaľ si na približne rovnako široké plátky nakrájala slaninku, klobásu a cibuľu na kolieska – aby po napichnutí samozrejme nevypadla. No a nasledovala fáza napichovania surovín striedavo na špajdľu do zblbnutia (a minutia zásob) v poradí – kuracie, slanina, cibuľa, klobása. Z praktického pevnostného hľadiska je fajn začať aj končiť mäskom. Takto urobené špízy som dala na plech vymazaný olivovým olejom, prikryla ich alobalom a piekla v predhriatej rúre na 180°C asi polhoďku. Následne som ich odkryla a nechala chvíľku dopiecť do chrumkava (hlavne slaninku ;) ). Podávala som so zeleninovým šalátom a spomienkami na detstvo!