Ratatouille s grilovaným kozím syrom


Mám rada chutne upravenú zeleninu a ratatouille je jeden zo spôsobov, ktorým dosiahnuť vyváženie chuti, príjemnú konzistenciu a pri kombinácii s kvalitným syrom kulinársky zážitok rýchlo a jednoducho.

Porcia Príprava Náročnosť
2 porcie 45 min lvl POHODA
Ratatouille s grilovaným kozím syrom

Suroviny

  • 2 červené cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2-3 cukety
  • 1 baklažán
  • 2 papriky
  • 3 čerstvé paradajky
  • pasírované paradajky
  • čerstvé bylinky (bazalka, oregano)
  • olivový olej
  • morská soľ
  • kozí plesňový syr

Postup

Ako prvé som si samozrejme pripravila zeleninku. Je fajn pokrájať všetko na približne rovnako veľké kusy, aby nič neskončilo rozvarené či nedovarené. Cibuľku som si následne nakrájala na menšie kúsky a opražila ju v hlbokej panvici na olivovom oleji. K nej som neskôr pridala aj na plátky nakrájaný cesnak a po chvíľke cukety, baklažán a papriku (používam bielu, hodia sa však aj hrubostenné farebné). Zeleninku som asi 5 minút opekala, vtedy je takmer hotová, nie však úplne. Následne som pridala čerstvé i pasírované paradajky (stačí necelé jedno balenie), bylinky, soľ a nechala spolu dusiť na malom ohni asi 20-30 minút. Hotovo je vtedy, keď je konzistencia hustá, no šťavnatá. Ako čerešnička na torte a skvelé doplnenie chutí je výborné pridať syr, ideálne kozí. Moja obľúbená kombinácia je s kvalitným kozím plesňovým syrom, ktorý si chvíľku na panvičke pogrilujem, aby príjemne zmäkol a roztekal sa. Výsledkom je skvelé zeleninové jedlo doplnené delikátnou chuťou kozieho syra. Dobrú chuť!