Tzatziki


Grécka a všeobecne južanská kuchyňa je pre mňa niečo, na čom by som vedela prežiť do konca života. Poväčšine príjemné ľahké jedlá plné zeleninky, sviežosti a vône mora :) Výnimku netvorí ani táto skvelá Tzatziki omáčka, vhodná na akúkoľvek príležitosť.

Porcia Príprava Náročnosť
4 porcie 15 min lvl POHODA
Tzatziki

Suroviny

  • 1 veľká šalátová uhorka
  • 1 menší (1/2 väčšieho) strúčik cesnaku
  • 1 grécky jogurt (cca 125g balenie)
  • vínny ocot (kľudne aj jablčný)
  • olivový olej
  • čerstvo namleté korenie
  • morská soľ
  • čerstvé bylinky

Postup

Najprv som si očistila uhorku a následne ju na strúhadle postrúhala na hrubšie pásiky. K takto postrúhanej uhorke som pridala lyžičku vínneho octu, poriadne premiešala a zatiaľ nechala odpočinúť. Medzitým som si pretlačila cesnak, zmiešala ho s 3 lyžicami olivového oleja, 2 lyžicami vínneho octu a čerstvo namletým korením so soľou. K tejto zmesi som následne pridala jogurt – nemusí byť vyslovene grécky, ale práve grécky má tú príjemnú hustú krémovú štruktúru, ktorú do Tzatziki potrebujeme, recept som však viackrát robila aj s klasickým farmárskym kravským jogurtom. Každopádne, žiadne 0% „zdravé“ alternatívy, ale poriadne poctivé zdravé tuky :) Následne prišiel čas na uhorku a zároveň najdôležitejší krok. Aby omáčka nemala blatovú konzistenciu s veľkým množstvom prebytočnej tekutiny, ale zachovala si svoju krémovú štruktúru, je potrebné uhorku dať do čistej utierky a poriadne z nej vyžmýkať všetku šťavu. Takto vyžmýkanú uhorku som zmiešala so zvyškom a na záver som ešte pridala čerstvé nasekané bylinky, asi tak pol hrsti. Originál je v recepte čerstvý kôpor, ja však radšej robím moju verziu s kombináciou bazalky a oregana. Tzatziki samozrejme možno dochutiť korením, soľou či octom podľa preferencií. No a nasleduje už iba konzumácia – ideálne s mäskom, omáčka je výborná ako doplnok na grilovanie či do rôznych wrapov alebo do pity.