Palacinky s jahodovým džemom a kokosovou šľahačkou


Obľúbený dezert či jedlo pre deti je možné urobiť aj na zdravý a chutný spôsob. Ako plnku som v tomto recepte použila narýchlo vyrobený jahodový „džem“ a na dochutenie kokosovú šľahačku.

Porcia Príprava Náročnosť
2 porcie 30 min lvl POHODA
Palacinky s jahodovým džemom a kokosovou šľahačkou

Suroviny

na palacinky:

  • 4 vajcia
  • 2 lyžice kokosovej múky
  • 1 lyžica pohánkovej múky
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 1/2 šálky kokosového mlieka/vody
  • stévia podľa chuti
  • morská soľ
  • čerstvé bylinky

na džem a šľahačku:

  • čerstvé (mrazené) jahody
  • stévia/med
  • citrónová šťava
  • agar (voliteľné)
  • kokosová smotana

Postup

Ako prvé som sa pustila do robenia jahodového džemu. Jahody (podľa očakávaného množstva) som dala variť s troškou vody (akurát, aby sa nepripiekli) a citrónovou šťavou. Keď trošku zmäkli, rozpučila som ich, aby krásne pustili šťavu, nechala som však niekoľko väčších kúskov kvôli textúre. Takto som ich nechala variť asi 15 minút, ku koncu je možné v prípade potreby zahustiť agarom (prípadne nejakou alternatívou) či dosladiť, kvalitné čerstvé jahôdky zo záhradky sú však podľa mňa dostatočne sladké. Kým sa džemík robil, spravila som si cesto na palacinky – vymixovala som spolu vajcia a kokosové mlieko (vodu) spolu s kokosovou a pohánkovou múkou, pridala som rozpustený kokosový olej a opäť vymixovala. V prípade nedosiahnutia potrebnej palacinkovej konzistencie je samozrejme potrebné zmes zahustiť/zriediť. Kokosové palacinky sú kvôli absencii lepku výrazne náchylnejšie na trhanie, odporúčam preto robiť ich v menšej veľkosti a manipulovať s nimi veľmi opatrne. Na rozpálenej panvici som si na troche kokosového oleja postupne robila palacinky, najskôr som každú opiekla z jednej strany, kým sa nezačali vytvárať bublinky, následne ju otočila a dopiekla z druhej strany. Dohromady to časovo vychádza asi 4-5 minút na 1 palacinku. Na záver som si už len vytvorila kokosovú šľahačku, kde je dôležitým a jediným pravidlom len dodržanie správnej teploty. Nádobu, v ktorej som smotanu šľahala, som si dala dopredu do chladničky, aby bola poriadne vychladená. Smotanu som si odobrala z vrchu kokosového mlieka (viď. recept na kokosové mlieko) a jednoducho ju v studenej nádobe vyšľahala šľahačom. Na záver som palacinky naplnila džemom, ozdobila šľahačkou a trochou kakaa a pustili sme sa do nich.